klanten waarderen ons 4,8 uit 5 ⭑⭑⭑⭑⭑
Offerte aanvraag

Het top level domein.NL bestaat 30 jaar

26 april 2016

De toewijzing van het NL domein:

Op 25 april 1986 registreerde Piet Beertema, een systeembeheerder bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), het NL domein als de eerste landencode (nationaal top level domain). Een voorgaande jaar was hij al verantwoordelijk voor het verbinden van Nederland met de voorloper van het internet; het Amerikaanse NSFnet. Na het registreren van het NL top level domein was Beertema verantwoordelijk voor het beheer van de van de NL-domeinen, die hij tot 1996 handmatig registreerde. In 1996 was Beertema, samen met Boudewijn Nederkoorn (SURFnet) en Ted Lindgreen (Nlnet), voor de oprichting van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) waar de registratie van NL-domeinen geautomatiseerd werd.

De Domain Name System (DNS):

Na de registratie van het NL top level domein was Nederland het eerste actieve land-domein buiten de Verenigde Staten. Tot de registratie van het NL top level domein werden alle internetadressen geregistreerd in nummer. Iedere internetgebruiker had een lijst met internetadressen en moest een site bezoeken door de bijbehorende adrescode in nummers in te geven. Door de lancering van de Domain Name System (DNS) werd het mogelijk om deze numerieke internetadressen te koppelen aan namen, de zogenaamde domeinnamen. Voor de internetgebruikers was dit een ideale oplossing die het surfen op het internet stukken eenvoudiger maakte. Vooral commerciële organisaties zagen hier uitstekende commerciële mogelijkheden door het registreren van de bedrijfsnaam als domeinnaam.

Explosieve groei van de NL domeinen:

In de eerste jaren na 1986 was de aanschaf van een NL domein een aanzienlijk complexe en kostbare operatie. Vooral de grotere Multinationals maakten in de beginjaren gebruik van de kans om de bedrijfsnaam als domeinnaam te registreren. Ook ontstond er een zeer lucratieve handel in domeinnamen omdat enkele vermogende particulieren bekende merk- en bedrijfsnamen als internetdomein vastlegden en doorverkochten aan de desbetreffende bedrijven of hun concurrenten. Het allereerste NL domein was natuurlijk cwi.nl dat op 30 april 1986 door Beertema werd geregistreerd. In 1996, het moment dat de registratie van de NL domeinen werd beheerd door de Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN) waren er 9.614 domeinnamen geregistreerd. Na acht jaar werd In 2004 de mijlpaal van 1 miljoen NL domeinen bereikt waarna de registratie een explosieve groei vertoonde. In 2005 waren 2 miljoen NL domeinen vastgelegd en in 2011 werd het aantal van 5 miljoen NL domeinen gehaald. De laatste jaren vlakt het registreren van NL domeinen geleidelijk aan af waardoor er op dit moment meer dan 5,6 miljoen NL domeinen zijn geregistreerd. Hiermee is het NL domein het vijfde grootste landendomein ter wereld.

Uitverkoop in NL domeinen:

Waar in het begin honderden Euro's en soms zelfs duizenden Euro's als men te maken had met een speculant moest neertellen voor het registreren van een domeinnaam, kan men tegenwoordig al een NL domein registreren voor iets meer dan 10 Euro per jaar. Ondanks deze zeer aantrekkelijke prijzen, waar zeker particulieren van kunnen profiteren, blijft de groei in NL domeinen krimpen. Hiernaast heeft de internet gebruiker ook de keuze uit tal van andere top level domeinen (EU, COM, ORG etc.) waardoor de groei van NL domeinen langzaam afneemt. Vooral door de oprichting en de sterk toegenomen activiteiten binnen de Europese gemeenschap (Internationaal) zijn de NL domeinen minder in trek bij commerciële organisaties.

Lees ook 

Wat maakt een website goed?

Wie een website bouwt of laat bouwen, wil […]

Read More
Moet ik webdesign uitbesteden?

Eén van de eerste vragen die men zichzelf […]

Read More
Heeft webdesign invloed op SEO?

Een goede website ziet er niet alleen strak […]

Read More
Waarom moet mijn website responsive zijn?

In de laatste jaren is het gebruik van […]

Read More
Is het design van je website belangrijk?

Het belangrijkste doel van een website is doorgaans […]

Read More
Open-source eCommerce software

Er zijn verschillende open-software pakketten waarmee je een […]

Read More
Hoe ontwerp je een bedrijfslogo?

Een logo, ook wel een beeldmerk genoemd, is […]

Read More
Criminelen en spyware op het internet

Een tijdje geleden ontving Emilio, een 16 jaar […]

Read More
Het belang van een gerichte SEO strategie voor Startups

Het uitvoeren van een goede SEO strategie is […]

Read More
Nieuwe kansen voor SEO op online kansspelen

In Nederland staan we aan de vooravond van […]

Read More

Sparren over betere
online vindbaarheid

👋 Contactgegevens

Blue Bloq B.V.
#internetinbeeld.nl

Groeneweg 162 U
3981CP Bunnik
Nederland

KVK: 58266631
BTW: NL.862409263.B01

Telefoon:
+31 (0) 30 2600 600

Email:
info@internetinbeeld.nl

✍️Recente Berichten

1
Wat maakt een website goed?
Wie een website bouwt of laat bouwen, wil […]
1
Moet ik webdesign uitbesteden?
Eén van de eerste vragen die men zichzelf […]
1
Heeft webdesign invloed op SEO?
Een goede website ziet er niet alleen strak […]
1 2 3 10

👂 Over ons

Wij zijn een Website Design Bureau & Online Marketing Bedrijf en bestaat sinds 2008.
Algemene voorwaarden
Privacystatement 
Sitemap
2008 - 2022 🇳🇱 Dutch Design ©️ internetinbeeld.nl | Alle Rechten Voorbehouden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram